Recepti

Rižot s gljivama

Sastojci:

  • 300 g riže (Arborio)
  • 500 g šampinjona
  • 250 g bukovača
  • šaka sušenih vrganja (po želji)
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 glavica luka
  • 1 poriluk
  • pakiranje povrća za juhu
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin list
  • timijan
  • 125 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

  1. Temeljac: Očistiti luk i povrće za juhu. Zagrijati lonac, dodati mlaz maslinovog ulja i povrće izrezano na manje komade te kratko zapeći povrće. Preliti s 1,5 l vode pa kad zakuha kuhati oko 20 minuta. Procijediti i vratiti na vatru, neka bude toplo cijelo vrijeme.
  2. Poriluk narezati na polumjesece pa ga sotirati na dobro zagrijanoj tavi u koju se doda komad maslaca.
  3. Dodati narezane bukovače pa uz često miješanje pustiti da se malo opuste, dodati im vrganje koji su se močili u mlakoj vodi (vodu dodati temeljcu za podlijevanje) zatim i šampinjone narezane na ploške te često miješati dok ne posmeđe.
  4. Dodati zdrobljeni češnjak i timijan, sotirati još minutu, posoliti i popapriti, pa dodati rižu koju tostirati nekoliko minuta na jakoj vatri.
  5. Dodati bijelo vino i kad ispari alkohol, kroz 1-2 minute, podliti prvim dijelom vrućeg temeljca. Od ovog trenutka mjeriti vrijeme kuhanja riže.
  6. Stalno miješati i podlijevati temeljcem, riža nikada ne smije ostati suha ali niti plivati u tekućini. Na kraju dodajte hladni maslac narezan na kockice i energično ga umiješati.
  7. Poklopiti i pustiti da odstoji 3-4 minute pa poslužiti uz ribani sir.