Recepti
Rižot s gljivama
Sastojci:
- 300 g riže (Arborio)
- 500 g šampinjona
- 250 g bukovača
- šaka sušenih vrganja (po želji)
- 2 dl bijelog vina
- 1 glavica luka
- 1 poriluk
- pakiranje povrća za juhu
- 2 češnja češnjaka
- peršin list
- timijan
- 125 g maslaca
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
- Temeljac: Očistiti luk i povrće za juhu. Zagrijati lonac, dodati mlaz maslinovog ulja i povrće izrezano na manje komade te kratko zapeći povrće. Preliti s 1,5 l vode pa kad zakuha kuhati oko 20 minuta. Procijediti i vratiti na vatru, neka bude toplo cijelo vrijeme.
- Poriluk narezati na polumjesece pa ga sotirati na dobro zagrijanoj tavi u koju se doda komad maslaca.
- Dodati narezane bukovače pa uz često miješanje pustiti da se malo opuste, dodati im vrganje koji su se močili u mlakoj vodi (vodu dodati temeljcu za podlijevanje) zatim i šampinjone narezane na ploške te često miješati dok ne posmeđe.
- Dodati zdrobljeni češnjak i timijan, sotirati još minutu, posoliti i popapriti, pa dodati rižu koju tostirati nekoliko minuta na jakoj vatri.
- Dodati bijelo vino i kad ispari alkohol, kroz 1-2 minute, podliti prvim dijelom vrućeg temeljca. Od ovog trenutka mjeriti vrijeme kuhanja riže.
- Stalno miješati i podlijevati temeljcem, riža nikada ne smije ostati suha ali niti plivati u tekućini. Na kraju dodajte hladni maslac narezan na kockice i energično ga umiješati.
- Poklopiti i pustiti da odstoji 3-4 minute pa poslužiti uz ribani sir.