Recepti

Zagorska juha s vrganjima

Sastojci:

  • 350 g svježih vrganja
  • 250 g krumpira
  • 120 g mrkve
  • 150 g crvenog luka
  • ½ žličice mljevenog papra
  • 1 žličica soli ili po okusu
  • 1 žlica lista sušenog celera
  • 2 lista lovora
  • 1 žlica lista peršina
  • 1 žličica sušenog estragona
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar

Priprema:

  1. Narezati vrganje na listiće. Luk sitno nasjeckati, a krumpir i mrkvu nasjeckati na kockice 2x2 cm.
  2. U lonac s debljim dnom zagrijati ulje pa dodati luk i nastaviti pirjati oko 5 minuta.
  3. Dodati mrkvu i vrganje te nastaviti pirjati oko 10 minuta. Posoliti, popariti i dodati listove lovora, celera, peršina i estragon te podliti temeljcem. Kuhati 15 minuta.
  4. Ubaciti nasjeckani krumpir i nastaviti kuhati još 15 minuta. Uliti vrhnje, dobro promiješati i nastaviti kuhati još 10 minuta.
  5. Poslužiti toplo uz dodatak sjeckanog peršina i kukuruzni kruh.