Recepti
Zagorska juha s vrganjima
Sastojci:
- 350 g svježih vrganja
- 250 g krumpira
- 120 g mrkve
- 150 g crvenog luka
- ½ žličice mljevenog papra
- 1 žličica soli ili po okusu
- 1 žlica lista sušenog celera
- 2 lista lovora
- 1 žlica lista peršina
- 1 žličica sušenog estragona
- 1 l povrtnog temeljca
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice ulja
- sol, papar
Priprema:
- Narezati vrganje na listiće. Luk sitno nasjeckati, a krumpir i mrkvu nasjeckati na kockice 2x2 cm.
- U lonac s debljim dnom zagrijati ulje pa dodati luk i nastaviti pirjati oko 5 minuta.
- Dodati mrkvu i vrganje te nastaviti pirjati oko 10 minuta. Posoliti, popariti i dodati listove lovora, celera, peršina i estragon te podliti temeljcem. Kuhati 15 minuta.
- Ubaciti nasjeckani krumpir i nastaviti kuhati još 15 minuta. Uliti vrhnje, dobro promiješati i nastaviti kuhati još 10 minuta.
- Poslužiti toplo uz dodatak sjeckanog peršina i kukuruzni kruh.