Recepti
Rižot sa smrčcima i batatom
Sastojci:
- 300 g riže srednje dugog zrna
- 200 g smrčaka
- 1 dl bijelog vina
- 1 glavica luka
- 1 srednji batat
- 2 srednje mrkve
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 češnja češnjaka
- peršin list
- 1 žlica slatke crvene paprike u prahu
- 1/2 žličice chili paprike u prahu, po želji
- 100 g maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
- Oguljeni batat narežite na kocke, stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 15 minuta dok batat ne omekša. Batat ocijedite i gnječilicom za krumpir napravite pire.
- Ugrijati maslinovo ulje, dodati sitno nasjeckani luk i češnjak, dinstati dok se luki ne zastakli.
- Dodati očišćene i narezane smrčke i pirjati ih oko 5 minuta dok tekućina iz gljiva ne ispari, a zatim dodati vino i sve skupa pirjati 2-3 minute dok alkohol ne ispari.
- Dodati narezane mrkve, povrtni temeljac, slatku crvenu papriku, chili papriku, sol, papar, sve skupa dobro izmiješati i pirjati 10 minuta.
- Dodati pire od batata i rižu koja se prethodno tostirala nekoliko minuta na jakoj vatri.
- Pirjati sve skupa na laganoj vatri dok riža ne bude al dente.
- Na kraju dodati sitno nasjeckani peršin i hladni maslac narezan na kockice i energično ga umiješati.