Recepti

Rižot sa smrčcima i batatom

Sastojci:

  • 300 g riže srednje dugog zrna
  • 200 g smrčaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 glavica luka
  • 1 srednji batat
  • 2 srednje mrkve
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 2 češnja češnjaka
  • peršin list
  • 1 žlica slatke crvene paprike u prahu
  • 1/2 žličice chili paprike u prahu, po želji
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar

Priprema:

  1. Oguljeni batat narežite na kocke, stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte oko 15 minuta dok batat ne omekša. Batat ocijedite i gnječilicom za krumpir napravite pire.
  2. Ugrijati maslinovo ulje, dodati sitno nasjeckani luk i češnjak, dinstati dok se luki ne zastakli.
  3. Dodati očišćene i narezane smrčke i pirjati ih oko 5 minuta dok tekućina iz gljiva ne ispari, a zatim dodati vino i sve skupa pirjati 2-3 minute dok alkohol ne ispari.
  4. Dodati narezane mrkve, povrtni temeljac, slatku crvenu papriku, chili papriku, sol, papar, sve skupa dobro izmiješati i pirjati 10 minuta.
  5. Dodati pire od batata i rižu koja se prethodno tostirala nekoliko minuta na jakoj vatri.
  6. Pirjati sve skupa na laganoj vatri dok riža ne bude al dente.
  7. Na kraju dodati sitno nasjeckani peršin i hladni maslac narezan na kockice i energično ga umiješati.