Recepti
Pad Thai s vrganjima na hrvatski način
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa
- 500 g svježih vrganja (ili šaka suhih, prethodno kratko namočenih u vodi i ocijeđenih)
- 60 g prženog kikirikija
- 2 veće mrkve (200 g)
- 2 rog paprike (250 g)
- 1 glavica crvenog luka ili mladi luk
- 4 češnja češnjaka
- 3 žlice svježeg naribanog đumbira
- 4-5 žlica soja sosa
- 2 žlice tamarinda ili 3 žice hoisin umaka (ili 1 žlica jabučnog octa)
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica sezamovog ulja
- 1/2 žličice senfa
- 3 žličice gustina
- 2 čili paprike, po želji
- 0,3 dl rakije lozovače, po želji
- 1 dl bijelog vina, po želji
- 1 limeta narezana na kriške, po želji
- papar
Priprema:
- Narezati piletinu na trakice 3x1 cm, papriku na trakice 3x1 cm, mrkvu na štapiće 3x0.5 cm i luk na polumjesece.
- Zagrijati sezamovo ulje i 2 žlice maslinovog ulja u voku ili neprijanjajućoj tavi na visokoj temperaturi.
- Dodati piletinu i pirjati je oko 5 minuta dok se lagano ne požuti. Zatim prebaciti piletinu u zdjelu sa strane.
- U voku u kojem se pirjala piletina ispirjati vrganje. Na kraju ih prebaciti u zdjelu s piletinom. Po potrebi dodati žlicu ulja.
- Zajedno pirjati papriku i mrkvu oko 3 minute dok samo površinski ne počnu omekšavati. Nakon toga ih prebaciti u zdjelu s piletinom i vrganjima.
- U vok dodati luk, češnjak, đumbir, kikiriki i čili paprike pa sve skupa pirjati oko 1 minutu. Zatim sve prebaciti u zdjelu.
- U vok dodati rakiju, bijelo vino, soja sos, senf, gustin i papar. Sve izmiješati i pirjati na laganoj vatri 4-5 minuta dok alkohol ne ispari. Zatim nježno umiješati piletinu i ostale sastojke i na laganoj vatri sve skupa pirjati još oko 5 minuta dok se svi sastojci ne sjedine. Po potrebi dodati još malo vode da jelo poslije bude sočnije.
- Po želji poslužiti s kriškama limete, rižom, rižinim ili pšeničnim rezancima, a najbolje bez ičega.