Recepti

Pad Thai s vrganjima na hrvatski način

Sastojci:

  • 400 g pilećih prsa
  • 500 g svježih vrganja (ili šaka suhih, prethodno kratko namočenih u vodi i ocijeđenih)
  • 60 g prženog kikirikija
  • 2 veće mrkve (200 g)
  • 2 rog paprike (250 g)
  • 1 glavica crvenog luka ili mladi luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 3 žlice svježeg naribanog đumbira
  • 4-5 žlica soja sosa
  • 2 žlice tamarinda ili 3 žice hoisin umaka (ili 1 žlica jabučnog octa)
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1/2 žličice senfa
  • 3 žličice gustina
  • 2 čili paprike, po želji
  • 0,3 dl rakije lozovače, po želji
  • 1 dl bijelog vina, po želji
  • 1 limeta narezana na kriške, po želji
  • papar

Priprema:

  1. Narezati piletinu na trakice 3x1 cm, papriku na trakice 3x1 cm, mrkvu na štapiće 3x0.5 cm i luk na polumjesece.
  2. Zagrijati sezamovo ulje i 2 žlice maslinovog ulja u voku ili neprijanjajućoj tavi na visokoj temperaturi.
  3. Dodati piletinu i pirjati je oko 5 minuta dok se lagano ne požuti. Zatim prebaciti piletinu u zdjelu sa strane.
  4. U voku u kojem se pirjala piletina ispirjati vrganje. Na kraju ih prebaciti u zdjelu s piletinom. Po potrebi dodati žlicu ulja.
  5. Zajedno pirjati papriku i mrkvu oko 3 minute dok samo površinski ne počnu omekšavati. Nakon toga ih prebaciti u zdjelu s piletinom i vrganjima.
  6. U vok dodati luk, češnjak, đumbir, kikiriki i čili paprike pa sve skupa pirjati oko 1 minutu. Zatim sve prebaciti u zdjelu.
  7. U vok dodati rakiju, bijelo vino, soja sos, senf, gustin i papar. Sve izmiješati i pirjati na laganoj vatri 4-5 minuta dok alkohol ne ispari. Zatim nježno umiješati piletinu i ostale sastojke i na laganoj vatri sve skupa pirjati još oko 5 minuta dok se svi sastojci ne sjedine. Po potrebi dodati još malo vode da jelo poslije bude sočnije.
  8. Po želji poslužiti s kriškama limete, rižom, rižinim ili pšeničnim rezancima, a najbolje bez ičega.