Recepti
Piletina sa smrčcima na francuski način
Sastojci:
Ovaj recept dolazi iz jednog putopisa po Francuskoj gdje sam bilježio korake dok je jelo pripremao jedan francuski šef.
- 1 pileće prsi
- 2 pileća batka i zabatka
- 100 g smrčaka
- 20 listova blitve, odvojiti drške
- 3 dl pilećeg temeljca
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- 30 ml rakije lozovače
- 100 g maslaca
- 1 limun
- sol, papar
Priprema:
- Rasjeći, pile, odvojiti pileće prsi na 2 dijela, te odvojiti batke i zabatke, a batacima odsjeći zglob. Smrčke narezati uzdužno na polovice.
- Zagrijati 30 g maslaca i zapržiti piletinu sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Zatim izvaditi piletinu sa strane, a iz tave odliti masnoću i ostaviti samo talog koji ostane na dnu.
- Vratiti tavu na vatru, dodati pileći temeljac, bijelo vino, rakiju, vrhnje za kuhanje, smrčke, piletinu, posoliti i popapriti. Kad zakipi kuhati sve skupa još 8-10 minuta.
- Zatim izvaditi piletinu da se odmori. Nastaviti reducirati umak.
- U drugu posudu staviti malo vode, pustiti za proključa pa ubaciti drške blitve, sol, papar i malo maslaca i pirjati ih 2-3 minute. Zatim dodati listove i kuhati još 1-2 minute dok listovi samo malo ne omekšaju. Nakon toga procijediti blitvu i ostaviti je sa strane.
- U umak dodati malo maslaca i nekoliko kapi limunovog soka, zatim ubaciti piletinu i sve skupa kuhati još nekoliko minuta i jelo je gotovo.
- Kod posluživanja na tanjur prvo staviti piletinu, na nju 2-3 lista blitve i na kraju sve skupa preliti s nekoliko žlica umaka od smrčaka. Dobar tek.