Recepti

Piletina sa smrčcima na francuski način

Sastojci:

Ovaj recept dolazi iz jednog putopisa po Francuskoj gdje sam bilježio korake dok je jelo pripremao jedan francuski šef.

  • 1 pileće prsi
  • 2 pileća batka i zabatka
  • 100 g smrčaka
  • 20 listova blitve, odvojiti drške
  • 3 dl pilećeg temeljca
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 1 dl bijelog vina
  • 30 ml rakije lozovače
  • 100 g maslaca
  • 1 limun
  • sol, papar

Priprema:

  1. Rasjeći, pile, odvojiti pileće prsi na 2 dijela, te odvojiti batke i zabatke, a batacima odsjeći zglob. Smrčke narezati uzdužno na polovice.
  2. Zagrijati 30 g maslaca i zapržiti piletinu sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Zatim izvaditi piletinu sa strane, a iz tave odliti masnoću i ostaviti samo talog koji ostane na dnu.
  3. Vratiti tavu na vatru, dodati pileći temeljac, bijelo vino, rakiju, vrhnje za kuhanje, smrčke, piletinu, posoliti i popapriti. Kad zakipi kuhati sve skupa još 8-10 minuta.
  4. Zatim izvaditi piletinu da se odmori. Nastaviti reducirati umak.
  5. U drugu posudu staviti malo vode, pustiti za proključa pa ubaciti drške blitve, sol, papar i malo maslaca i pirjati ih 2-3 minute. Zatim dodati listove i kuhati još 1-2 minute dok listovi samo malo ne omekšaju. Nakon toga procijediti blitvu i ostaviti je sa strane.
  6. U umak dodati malo maslaca i nekoliko kapi limunovog soka, zatim ubaciti piletinu i sve skupa kuhati još nekoliko minuta i jelo je gotovo.
  7. Kod posluživanja na tanjur prvo staviti piletinu, na nju 2-3 lista blitve i na kraju sve skupa preliti s nekoliko žlica umaka od smrčaka. Dobar tek.