Recepti
Rižot od muškatne buče i crnih trubača
Sastojci:
- 200 g arborio riže
- 280 g pirea od muškatne buče
- 30 g svježih crnih trubača
- 1 manji luk, sitno nasjeckan
- 500 ml povrtnog temeljca
- 100 ml bijelog vina
- 3 žice maslinovog ulja
- svježi vlasac ili peršin za posluživanje
- sol, papar
Priprema:
- U tavi, na srednje jakoj vatri i malo ulja pirjati sitno isjeckani luk.
- Nakon 5-7 minuta, nakon što je luk omekšao, dodati rižu i uz konstantno miješanje, tostirati rižu dok ne postane staklasta, oko 2 minute.
- Nakon toga uliti vino i uz povremeno miješanje, pričekati dok se gotovo u potpunosti ne reducira.
- Kad je vino isparilo, uliti 4/5 vrućeg povrtnog temeljca, te uz povremeno miješanje, kuhati 10 minuta, na srednje jakoj vatri.
- Dodati gljive i pire od muškatne buče, te zaliti s ostatkom povrtnog temeljca. Začiniti solju i paprom, te miješati povremeno dok se riža ne skuha. Otprilike 5-10 minuta, ovisno o riži. Arborio riža se okvirno kuha oko 18 minuta.
- Rižoto poslužiti vruć, u dubokim tanjurima, uz malo svježeg vlasca ili peršina.