Recepti

Rižot od muškatne buče i crnih trubača

Sastojci:

  • 200 g arborio riže
  • 280 g pirea od muškatne buče
  • 30 g svježih crnih trubača
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • 3 žice maslinovog ulja
  • svježi vlasac ili peršin za posluživanje
  • sol, papar

Priprema:

  1. U tavi, na srednje jakoj vatri i malo ulja pirjati sitno isjeckani luk.
  2. Nakon 5-7 minuta, nakon što je luk omekšao, dodati rižu i uz konstantno miješanje, tostirati rižu dok ne postane staklasta, oko 2 minute.
  3. Nakon toga uliti vino i uz povremeno miješanje, pričekati dok se gotovo u potpunosti ne reducira.
  4. Kad je vino isparilo, uliti 4/5 vrućeg povrtnog temeljca, te uz povremeno miješanje, kuhati 10 minuta, na srednje jakoj vatri.
  5. Dodati gljive i pire od muškatne buče, te zaliti s ostatkom povrtnog temeljca. Začiniti solju i paprom, te miješati povremeno dok se riža ne skuha. Otprilike 5-10 minuta, ovisno o riži. Arborio riža se okvirno kuha oko 18 minuta.
  6. Rižoto poslužiti vruć, u dubokim tanjurima, uz malo svježeg vlasca ili peršina.