ZDJELIČASTA CAPICA

Artomyces pyxidatus (Pers.) Jülich

SINONIM: Clavicorona pyxidata (Pers.) Donk

ETIMOLOGIJA: pyxis (gr.) = zdjelica, plitica, kalež, čašica, pehar. Po krajnjem obliku.

TAKSONOMIJA: Fungi / Basidiomycota / Agaricomycetes / Russulales / Auriscalpiaceae / Artomyces

ENGLESKI NAZIV: Crown Coral

PLODNO TIJELO:  3-11 (13) cm visoko, 3-20 cm široko, sliči na morske koralje, razvija se iz zajedničke mesnate osnove ili panja oker-kremaste boje, iz osnove se prema vrhu, u obliku buzdovana, granaju deblje i tanje grane, koje se zatim dalje granaju na još 2-3 mjesta, a na kraju ili na vrhu tih grana su vršci u obliku nazubljenog pehara, vršci su zapravo udubljenja okružena sa 4-6 roščića i podsjećaju na kraljevsku krunu, cijelo plodno tijelo s granama i vršcima u obliku pehara podsjeća na puno malih svijećnjaka, grančice su glatke i nešto svjetlije od panja, bjelkasto-oker boje ili sa ružičastim daškom, a vršci starenjem postaju smećkasti.

SPORE:  Eliptične, glatke, bezbojne, 4-5 x 2-3 µm; otrusina je bijela.

MESO: Bjelkasto, svijetložuto, elastično, na ozlijeđenom mjestu posmeđi; miris aromatičan na gljive, okus blag do lagano gorkast i malo trpak nakon duljeg žvakanja.

STANIŠTE: Raste u ljeto i jesen, pojedinačno ili češće skupno po nekoliko grmova zajedno, u svim tipovima šuma kao saprofit krupnih drvnih ostataka (oboreni trupci) raznog bjelogoričnog drveća, najčešće bukve, topola, vrba i javora, a rijetko crnogoričnog drveća ili prividno na tlu izmiješanom s drvnim ostacima.

DOBA RASTA: 6, 7, 8, 9, 10

UPOTREBLJIVOST: Jestiva je vrsta, ali je smatramo nejestivom zbog žilavog i gorkog okusa mesa.

NAPOMENA: Izgledom joj mogu biti slične druge koraljaste gljive iz rodova Ramaria i Clavulina, no ako se obrati pozornost na blijedu boju plodišta, rast na drvetu i ponajprije na vrške u obliku krune ili nazubljenog pehara, lako ćemo prepoznati zdjeličastu capicu.