RASPUCANI VRGANJC

Boletus reticulatus Schaeff.

ETIMOLOGIJA: reticulum (lat.) = mreža, mrežast. Po raspucanom klobuku.

TAKSONOMIJA: Fungi / Basidiomycota / Agaricomycetes / Boletales / Boletaceae / Boletus

ENGLESKI NAZIV: Summer Bolete

KLOBUK:  4-22 (30) cm širok; čitava površina je prekrivena baršunastom kožicom ujednačene smećkaste ili oker-smeđe boje, rub nije svjetliji, površina se tijekom suhog vremena često raspuca na smeđa polja, međusobno odvojena svjetlijima mrežastim raspuklinama.

STRUČAK: 7-15 (20) cm visok i 2-5 cm debeo, bijel je ili svijetlosmeđ, sav je isprepleten sitnom mrežicom vlakanca koja je najprije bijela, a u starosti smećkasta, na donjem dijelu je često sužen.

RUPICE: Sitne, najprije su bjelkaste, zatim žućkaste do žućkasto-zelene i na kraju maslinasto-zelene; prirasle su uz stručak, poslije se lako odvajaju od mesa klobuka.

CJEVČICE: Uz stručak i uz rub klobuka su kraće; iste su boje kao i rupice.

SPORE:  Eliptično-vretenaste, 12.5-16 x 4-5 µm; otrusina je maslinasto-smeđa.

MESO: Bijelo, tik uz trusište je limunastožuto, u stručku je čvrsto, a u klobuku mekše, skoro spužvasto; ugodnog je mirisa na vrganje, a okus je ugodan orašast.

STANIŠTE: Raste u proljeće, ljeto i jesen u bjelogoričnim šumama, obično u simbiozi s hrastom, bukvom, kestenom i grabom; kod nas je jedan od najčešćih vrganja.

DOBA RASTA: 5, 6, 7, 8, 9, 10

UPOTREBLJIVOST: Odlična je jestiva gljiva, prikladna je za pripremanje i konzerviranje na sve moguće načine. Po površini se često nalaze rupice od crva. Jedna je od rijetkih gljiva koja se može jesti i sirova.

NAPOMENA: Sličan je crnogorični vrganj (Boletus edulis) koji ima svjetliji rub klobuka, trbušastiji stručak, ima svjetliju vlaknatu mrežicu samo na gornjem dijelu stručka, a meso mu je čvršće. Najsigurnije je pri određivanju ove vrste provjeriti meso u klobuku koje je skoro spužvaste konzistencije, te raspucanu kožicu klobuka po čemu je ova vrsta i dobila ime.